Bruke bilder, tabeller eller figurer i teksten

Henvisning i teksten

Bilder, figurer, tabeller og lignende er verk som har egen opphavsrettsbeskyttelse. Dersom du ønsker å gjenbruke bilder eller andre illustrasjoner må du vurdere nødvendighet, sitatrett, opphavsrett og personvern.

  • Er det nødvendig? Gir illustrasjonen vesentlig informasjon til teksten, eller er den bare til pynt? Bilder og illustrasjoner skal tilføre noe som teksten ikke kan gi leseren.
  • Sitatrett: Hvor mye kan siteres? Denne siden hjelper med det: https://delrett.no/sporsmal_og_svar/19
  • Personvern: Er det avbildet personer som er gjenkjennelige? I så fall må du være helt sikker på at disse personene har godkjent å være med på bildet, hvis ikke er det i strid med GDPR. Les mer om dette hos Datatilsynet.
  • Opphavsrett: Hvem eier bildet? Noen bilder er tillatt for alle å bruke, men de fleste er beskyttet av opphavsrett. Les mer om dette: https://delrett.no/nb/artikler/bilder-og-kunst
    https://delrett.no/nb/artikler/finn-og-bruk-bilder
  • For å bruke en hel tabell, en figur eller et bilde, må du som regel innhente tillatelse fra opphavsperson eller rettighetshaver. Opphavsperson skal uansett navngis, og kilden refereres til.
  • Du kan gjenbruke deler av en tabell uten å innhente tillatelse, men opphavsperson må navngis og kilden må angis.
  • Forlag overtar ofte rettighetene for publiserte artikler og bøker, og i slike tilfeller må man gjennom en formell prosess med forlaget for å innhente tillatelse.
  • Mange forlag tillater gjenbruk av tabeller, figurer og bilder til vitenskapelig bruk og utdanningsformål når det gis full kreditering av opphavsperson, og man ikke bruker mer enn tre figurer eller tabeller fra samme kilde.
  • Hvis opphavsperson har vært død i 70 år eller mer kan tabell, figur eller bilde brukes uten tillatelse, men du må likevel oppgi navnet på opphavspersonen.

Alle bilder, figurer og tabeller du gjenbruker i teksten skal ha en forklarende opphavsrettsnotis. Når du ikke selv er opphavsperson må du kreditere opphavsperson, og oppgi informasjon om opphavsrett.

Dette gjelder uansett hvilken referansestil du bruker, og er ikke knyttet til APA-stilen spesielt.

Opphavsrettsnotisen ser slik ut i APA-stilen:

Fra Tittel [Beskrivelse], av Kunstner, Publiseringstidspunkt, Utgiver (URL). Informasjon om opphavsrett.

eller

Bearbeidet fra Tittel [Beskrivelse], av Kunstner, Publiseringstidspunkt, Utgiver (URL). Informasjon om opphavsrett.

[EKSEMPEL]

Teksten på denne siden er i stor grad hentet fra Norsk APA-manual (Redaksjonen for norsk APA-stil 2023, s. 74).

Kilde:
Redaksjonen for norsk APA-stil. (2023). Norsk APA-manual: En nasjonal standard for norskspråklig APA-stil basert på APA 7th (Versjon 1.9). Sikt. https://sikt.no/norsk-apa-referansestil

I litteraturlista

De fleste av disse verkene skal ha en vanlig innførsel i litteraturlista.

Psst! Vi har mange gode svar i vår FAQ